Golden Delicious
Nyugat Virginiában 1880 körül találták, a legelterjedtebb fajta az egész világon. Hazánkban 1930-tól ismerik és termesztik. Az Európai Közösség országaiban még ma sem nagyon csökkent a termelése, mert egy-egy új fajtában való csalódás után a termesztők újra a jól bevált Goldent telepítik. Magyarországon érési ideje szeptember vége október eleje. Fogyasztási érettségét a szüretet követő időszaktól 6 hónapon keresztül megőrzi. A fája közepesen erős növekedésű. Alapvető kedvezô tulajdonsága a korai termőrefordulás, a rendkívüli termőképesség. Lisztharmatra nem, de varasodásra rendkívül érzékeny. Az alakító és karbantartó metszése egyszerűbben és könnyebben végezhető mint a Jonathan fajtánál. Gyümölcse közepesen nagy (60-70mm) és sárga színu. A gyümölcs héja vékony, viaszréteg nem borítja, ezért rendkívül érzékeny és könnyen perzselődik.
Különösen érzékeny a növényvédő szerekre és a meleg nappalokon végzett permetezésekre. Gyümölcse savszegény, kellemes ízű. Ha túl sok alma van a fán a gyümölcs apró marad, kézzel vagy hormonhatású szerekkel végzett ritkítása szükséges. Arra kell törekedni, hogy a gyümölcs legalább 70 mm átmérőjű legyen. A Golden Delicious fajta esetében is tapasztalható a rügymutáció során kialakult pozitív tulajdonságokkal rendelkező egyedek kiválogatása (Golden Spur, Smoothee) és az alapfajta keresztezéses nemesítésbe vonása (Elstar, Jonagold, Mutsu). Most már ne az alapfajtából, hanem a klónjaiból és hibridjeiből telepítsünk.